søndag 31. januar 2016

Indisk gryte med squash og brokkoli


Denne retten ble til en sen ettermiddag hvor vi ikke helt visste hva vi skulle spise. Med utgangspunkt i en annen oppskrift, Quorn tikka masala, tilberedte vi en deilig restegryte med det vi hadde tilgjengelig i kjøleskapet. Restegryta ble så god at jeg skrev ned oppskriften og har laget den flere ganger senere, med forskjellige variasjoner. Du kan velge den proteinkilden du selv liker best og har tilgjengelig, bytte ut fløte med kokosmelk, og smake deg frem med krydder. Resultatet blir en smakfull gryterett inspirert av India!

Hvor mange? 4 porsjoner
Hvor lenge? 30-40 min

Du trenger:
1 pakke Quornbiter, tofu eller lignende*
1 boks knuste tomater
Ca. 2 dl matfløte eller kokosmelk**
1 squash
1 brokkoli
En god neve cashewnøtter, finhakket

2 ss smør**
Ca. 1 ss revet, frisk ingefær
1 fedd hvitløk
 2 ss garam masala
1/2-1 ts chilipulver
1 ts paprikapulver
1 ts malt spiskummin
1 ts malt koriander
1 ss sitronsaft
1/2 ts salt
1 ts sukker
 2 ss frisk koriander eller tørkede korianderblader


Ukjent krydder? Sjekk i en internasjonal butikk eller på en velassortert dagligvare. Garam masala er en vanlig indisk krydderblanding. Frisk koriander og ingefær finner du i grønnsaksavdelingen.

* Quorn er et proteinrikt og fettfattig alternativ til kylling og kjøtt. Det finnes tilsvarende fra Hälsans Kök og Anamma. Du finner det i frysedisken på velassorterte dagligvarebutikker og helsekost. Bruk eventuelt en annen proteinkilde, som kikerter, bønner, linser, tofu eller soya.
** Bruk gjerne laktosefri eller plantebasert fløte, kokosmelk smaker også godt. Smør kan byttes ut med olje for vegansk alternativ.


Smelt smøret i en dyp panne eller tykkbunnet kjele. Tilsett finhakket eller presset hvitløk, revet ingefær, garam masala og chili. La det frese et minutt eller to mens du rører. Pass på at det ikke svir seg. Tilsett tomatene (pass på, det spruter hvis gryta er varm) og rør inn paprikapulver, spiskummin, malt koriander, sitronsaft og sukker. Ha i quornbiter eller det du ønsker og hakkede cashewnøtter, og la det småkoke i cirka 10 minutter. Ha eventuelt i litt vann hvis det trengs.

Kutt brokkoli og squash i ønsket størrelse. Jeg liker terninger av squash og små buketter av brokkoli. Husk også å spise stilken på brokkolien!

Tilsett squash og brokkoli i gryteretten, hell over fløte eller kokosmelk og la det småkoke i 5 minutter, eller til du synes grønnsakene har god konsistens. Smak til med salt, og sjekk om det er noen av krydderne du trenger mer av, eller om du bør tilsette mer fløte hvis det er for sterkt. Pynt med litt frisk koriander eller tørkede korianderblader.

Server gjerne med raita, ris, naanbrød eller papadums.

6 kommentarer:

  1. Jeg er så glad i spisskummen, koriander, og kokosmelk. Dette ser så godt ut!!
    Tusen takk for så koselig gratulasjon <3

    SvarSlett
    Svar
    1. Det smaker bare så godt <3
      Gratulerer masse, spennende tid du har foran deg :D

      Slett
  2. Det så deilig ut, indisk mat er utrolig godt, så mye gode smaker :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Ja, det smaker helt fantastisk :-) Og lukter så godt!

      Slett
  3. Herlighet den så god ut! Bra at du skrev ned oppskriften, er lett for og glemme når man lager ting "på slump". Perfekt nå i vinterkulden med aromatiske varme retter :D Takk for oppskrift Maria :) x

    SvarSlett
    Svar
    1. :-D står alltid og skribler ned ting mens jeg lager mat, problemet er å forstå hva jeg mente med notatene mine i ettertid xP hehe
      God helg :-)

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)