tirsdag 30. desember 2014

Julestek 2014

Hei hei! Håper dere alle har en fin romjul og får slappet av litt. Ikke la julestresset ta helt overhånd. Nå går vi straks inn i et nytt år, og for dere som trenger litt inspirasjon til nyttårsmiddagen eller andre vegetariske festmåltider i 2015 så har jeg en oppskrift på nøttestek. Nøttestek er nok den tradisjonelle, vegetariske julematen som mange veggiser koser seg med i jula. Det har ihvertfall jeg gjort!


Hvor mange? 1 børdform, nok til 4-8 personer avhengig av hvilket/hvor mye tilbehør dere har.
Hvor lenge? 2-3 timer, kos deg med matlagingen og beregn goood tid til forberedelser.
Vegan? Nei, lakto-vegetarisk - men kan enkelt gjøres vegansk ved å bruke plantebasert fløte og vegansk alternativ til ost.

Du trenger:
300 g nøtter uten salt*
10 aromasopp
2 dl havregryn
1 fedd hvitløk
1 boks røde linser (ca 170 g)
150 g ferske brødsmuler
3 gulrøtter
150 g revet ost
2 dl matfløte
2 ss potetmel
1 ts paprikapulver
Grønnsaksbuljong**
Salt og pepper
Noen kvaster fersk rosmarin
Olje til steking

*Valnøtter, cashewnøtter, mandler, peanøtter, paranøtter... bruk minst to forskjellige typer. Husk å kjøpe nøtter som ikke er saltet på forhånd!
**Beregn buljong til 5 dl vann, men ikke bland den ut i vann. Best å bruke buljong av god kvalitet.

Bløtlegg nøttene i friskt vann minst en time.
Kutt soppen i små biter. Varm litt olje i en panne, press hvitløken oppi og fres noen minutter. Tilsett soppen og la det steke til den er myk. Krydre med salt og pepper.
To av gulrøttene finraspes, men den siste finhakker du for å få litt biter og tyggemotstand i nøttesteika.
La linsene renne av seg i en sil og skyll godt med friskt vann.
Bland alle ingrediensene unntatt den hakkede gulrota og soppen i en foodprocessor. Spar ca 1/3 av osten til topping. Kjør det til en jevn farse, spe på med mer matfløte hvis nødvendig. Rør inn soppen og gulrotbitene. Ha farsen over i en smurt brødform og strø over ost. Pynt med litt fersk rosmarin. Stekes på 200 c i ca. 40 minutter. Hvis det blir for godt stekt på toppen kan du legge over et bakepapir eller stekefolie.

Servers med tradisjonelt juletilbehør, som grønnsaker og brun saus :-) Her med ovnsbakte poteter, diverse grønnsaker, stekt sopp, peppersaus og Sørlandschips ;-)


Ved å bruke glutenfritt brød og glutenfrie havregryn blir denne glutenfri. Husk bare å dobbeltsjekke de andre ingrediensene for gluten også. Den passer også for laktoseintolerante om du bruker laktosefri eller plantebasert matfløte.

PS: Restene av nøttesteika blir kjempegod på brødskiva til frokosten dagen derpå!


PPS: Husk å bli med i giveawayen min hvor du kan vinne et handlenett fra NOAH som jeg har stappet med masse godt fra bl.a. Økosjokolade! Bli med her!

Da gjentsår det bare å ønske godt nytt år fra Ole Gunnar og meg!

3 kommentarer:

  1. Denne er så UTROLIG god Maria! Kan ikke vente til å smake den igjen :D
    Elsker 'undersmaken' av valnøttene <3

    SvarSlett
  2. Takk :D Hadde valnøtter, mandler og cashew da jeg lagde den på julaften + brukte den ekstra gode buljongen mamma hadde :) Ikke sånn terninger.

    SvarSlett
  3. Mmmm så godt det så ut! Har aldri hatt nøttestek, men alltid hatt lyst og prøve, nå vet jeg hvor jeg kan gå for en skikkelig god oppskrift :D Håper du har en super nyttårsfeiring! Takk for det gamle :) xx

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)