tirsdag 16. juli 2013

Fyldig peanøttsaus (sataysaus)

"Peanut sauce, satay sauce, bumbu kacang, sambal kacang, or pecel is a sauce widely used in the cuisines of Indonesia, Malaysia, Thailand, Vietnam, China and Africa... The main ingredient is ground roasted peanuts, for which peanut butter can act as a substitute... A typical recipe usually contains ground roasted peanuts or peanut butter, coconut milk, soy sauce and spices" -Wikipedia

Dette er oppskrift på en fyldig og mettende peanøttsaus som passer til asiatisk mat.

Nok til en god porsjon saus... vet ikke nøyaktig, men 5-6 dl kanskje?
Oppskriften kan halveres hvis du ikke trenger så mye saus.
15 min
Vegan

Du trenger:
  • 1 ss nøytral olje
  • 2 gode ts rød currypaste
  • 3 ss grovt peanøttsmør (med 99% peanøtter)
  • 1 ts sukker
  • 1-2 ss sitronsaft eller saften av 1/2 lime
  • 1 boks kokosmelk, ca. 4 dl
  • 2 ss soyasaus
  • Litt ekstra chili i form av krydder eller tørkede chiliflak

Varm olje i en gryte og tilsett currypaste og chilikrydder. Fres det i noen få minutter, tilsett så resten av ingrediensene og rør godt. La det koke opp. Det skal ikke være noen andre klumper i sausen enn penøttene fra peanøttsmøret. Som alltid når du lager saus er det viktig å smake seg frem til en god smak du liker. Når det koker kan du skru ned varmen og la sausen trekke på lav varme noen minutter, til den er god og fyldig.

♥ Tips:
For mildere saus: mer kokosmelk!
For sterkere saus: mer currypaste og chili!
Wok dine favorittgrønnsaker med denne sausen, eller lag vegetarisk satay av tofu, Quorn e.l.

Serveringstips:
Satay wok
Quorn satay
Visste du at...
Selv om peanøtter heter peanøtter er det egentlig en belgfrukt.

29 kommentarer:

  1. Denne er så FANTASTISK god! Nesten farlig :D

    SvarSlett
  2. er det meningen at den skal bli tykk? Min blir ikke sånn kjempetykk, men tynnere enn bearnaise! Har du noen tips hvis den skal bli tykkere?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hmmm... min blir alltid ganske tykk når jeg følger denne oppskriften.Tykkere enn pose-bernaise, hvis det er det du tenker på. Er litt usikker på hva det kan være. Hvis du har brukt lett kokosmelk vil den bli tynnere, prøv å finn en med høyt innhold av kokos og lite innhold av vann. Bruk gjerne dyrt peanøttsmør som bare inneholder peanøtter og salt, evt litt olje. Dette er skikkelig tykt og godt :) Håper dette kan hjelpe litt.

      Slett
    2. Vet det er "en stund siden" du skrev dit innlegg...
      Men prøv å drener ut vannet i fra boksene med kokkosmelk før du bruker den.
      Hvis du har boksene i kjøleskapet først så blir kokkosdelen stiv, mens vannet er flytende.

      Jeg har brukt denne oppskriften mange ganger, og den er alltid en slager på grillparty :)

      Slett
    3. Takk for hyggelig kommentar, så gøy at du liker oppskriften :D
      Det pleier jeg å gjøre når jeg lager kokoskrem til kaker, kakao osv, men i denne oppskriften pleier jeg ikke å gjøre det. Men takk for tipset uansett :-)

      Slett
  3. Hei Maria!

    Lette etter oppskrift på peanøttsaus/dip ifjor og en av oppskriftene jeg fant var denne fyldige peanøttsausen på din side. Den har blitt en gjenganger her i huset og anbefales stadig til andre matglade venner og kjente..bruker den både som varmt og kaldt tilbehør til alt mulig hvor peanøttsmaken passer inn..Jeg justerer ofte mengden av ingredienser og legger til og trekker fra for å tilpasse den etter dagens smak og humør..Og..den passer godt inn på menyen til de kjøttfrie dagene..Så takk for nyttig blogg. Mvh Kristin s

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for en kjempehyggelig kommentar! Så gøy at den har blitt en gjenganger. Perfekt med ting man kan tilpasse sin egen smak, humør og lyst :-) Kommentaren din var av en eller annen grunn sendt til moderering,s å jeg måtte godkjenne før den ble publisert. Derfor den ikke dukket opp med en gang.

      Slett
  4. Hei Maria!
    prøvde å poste en kommentar, men den forsvant. Prøver på nytt med kortversjonen. Knallgod og lett oppskrift, fullt mulig å variere den etter smak og humør, Flott tilskudd på de kjøttfrie dagene. Mvh Kristin s

    SvarSlett
    Svar
    1. Kommentaren din var av en eller annen grunn sendt til moderering,s å jeg måtte godkjenne før den ble publisert. Derfor den ikke dukket opp med en gang.

      Slett
  5. Silje Bekkevold4. juni 2014 kl. 09:08

    Veeldig god denne! :-) Og enda bedre om man tilsetter litt mer peanøttsmør synes jeg. Takk for bra oppskrift!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar! Det er veldig lov å eksperimentere med oppskrifter og lage sin egen favoritt, det gjør jeg hele tida ;) Følger sjeldent en oppskrift til punkt og prikke. Neste gang skal jeg prøve med ekstra mye peanøttsmør! Yummy :D

      Slett
  6. Nam! Jeg går å drømmer meg tilbake til denne herligheten <3

    SvarSlett
  7. Denne var fantastisk god og ikke minst svært enkel å lage. Takk :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding :D

      Slett
  8. Super oppskrift! Den reddet kyllingspyden idag 😃

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre at du likte den :) Prøv med Quorn neste gang! :)

      http://mariasmat.blogspot.no/2013/07/quorn-satay.html

      Slett
  9. Super oppskrift!! Den reddet kyllingspyden idag 😃

    SvarSlett
  10. Takk for en fantastisk oppskrift. Her nytes det Kylling Satay hjemme 2-4 ggr i mnd. Smaker like godt hvis ikke bedre enn på restaurant

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Takk for hyggelig tilbakemelding, satay er virkelig godt :-D

      Slett
  11. Dette er en oppskrift jeg varmt kan anbefale. Det eneste jeg gjør til forskjell er at jeg tar ekstra mye peanøttsmør i, så elsker ungene det :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Åsmund, så utrolig hyggelig å høre :-) Oppskrifter blir alltid best med en personlig vri.

      Slett
  12. Går det an å marinere kylling i denne, for så å spise den etterpå..?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :-) Dette er en vegetarisk matblogg og jeg har ikke laget mat med kylling på mange år, men jeg antar at det går an. Du mener vel å marinere den for så å varmebehandle den?

      Maria :-)

      Slett
    2. Takk for svar! Beklager, visste ikke at bloggen var vegetarisk:-). Ja, jeg tenkte å steke kyllingen etterpå, men var usikker på om det var greit å bruke sausen etterpå når den hadde hatt rå kylling i seg over tid:-)

      Slett
    3. Hehe ikke noe å si beklager for :-) Men dette er altså ikke helt mitt område :-) Så lenge alt blir tilstrekkelig varmebehandlet vil jeg tro det ikke er noen fare. Altså at sausen som skal spises også blir varmebehandlet hvis den har vært i kontakt med rått kjøtt.

      Slett
    4. Takk for raske svar og godt nyttår!

      Slett
    5. Bare hyggelig, godt nyttår! :-D

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar! :-)